Bouw ook je eigen 60% toetsenbord!

Door jetspiking op zaterdag 4 augustus 2018 12:00 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 8.594

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg
Inleiding
Opties
 ⮡ Switches
 ⮡ PCB
 ⮡ PCB mounted of Plate mounted
 ⮡ LEDs
 ⮡ Keycaps

Bouwen
 ⮡ Onderdelenlijst
 ⮡ Maken van de behuizing
 ⮡ Onderdelen plaatsen en solderen
 ⮡ Keycaps plaatsen

Problemen

Eindresultaat
https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg


Inleiding

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg
Inmiddels was ik mijn huidige toetsenbord zo zat geworden dat ik ben gaan kijken voor een nieuwe. Omdat ik veel hoorde over mechanische toetsenborden wilde ik er zelf ook één aanschaffen, veel bleken echter erg duur en niet helemaal naar mijn wens te zijn (toetsen maken teveel lawaai, saaie behuizing of keycaps, geen LED verlichting, etc). Na het lezen van een artikel over een eigen toetsenbord bouwen in het Tweakers Magazine besloot ik dit tevens te proberen.

Ik ben overigens nog steeds bezig met het vorige projectje (Jetspikings weblog: Deel 2: Het maken van een mini Arcade console), dit loopt allemaal wat stroever dan gedacht, daarom dit projectje voor tussendoor (dit is wél direct compleet en bestaat niet uit meerdere delen).

Opties

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg
Indien je al weet welke keuzes je hebt m.b.t. het bouwen van een mechanisch toetsenbord en niet nieuw op dit vlak bent kun je het gehele stuk met opties overslaan. Hier leg ik onder andere wat uit over de verschillende soorten switches en wat je het beste kunt kiezen afhankelijk van de situatie.

Switches

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg
Er zijn heel veel verschillende merken mechanische switches, de bekendste switches zijn die van Cherry. Er zijn echter veel (goedkopere) alternatieven op de markt, waaronder Gateron en Kailh.

De verschillende merken switches zijn niet per se beter of slechter, sommigen hebben een voorkeur voor Gaterons, terwijl deze een stuk goedkoper zijn dan Cherry MX, dit hangt voornamelijk van persoonlijke voorkeur af en dit kun je het beste in een winkel controleren.

Vervolgens is een belangrijk aspect van een mechanische switch de kleur, deze geeft namelijk de technische werking weer. Zo zijn er switches die je zwaarder moet indrukken, of switches waarbij je het activatie punt kunt voelen, daarnaast zijn er natuurlijk ook nog lineaire switches waarbij geen activatiepunt te voelen is. Vervolgens zijn er hier diverse combinaties van beschikbaar. De belangrijkste switches met ieder een apart gevoel zijn rood, bruin en blauw. Rode switches bewegen in één vloeiende beweging naar het activatiepunt, bij bruine switches is er een punt waar iets harder gedrukt moet worden (dit is echter minimaal en kan vaak genegeerd worden). Tot slot zijn er blauwe switches die een klikje geven wanneer het activatiepunt bereikt is, deze zijn vaak dus niet geschikt voor stille kantooromgevingen of werkruimtes.

Gamers gebruiken vaak rode switches, mensen die veel typen vaak bruine of blauwe. Dit hangt voor een groot deel van je voorkeur af. Hierdoor is het aan te raden om eerst alle verschillende kleuren switches te testen. Dit kun je gemakkelijk doen met een switch tester, deze zijn op Chinese websites redelijk goedkoop te verkrijgen. Je kunt ook de lokale Mediamarkt opzoeken, deze hebben vaak een ruim assortiment aan toetsenborden met switches van veel merken (voornamelijk Cherry, Razer en Logitech).

Meer informatie over de verschillende soorten switches kun je hier vinden. https://www.keyboardco.co...y-mx-mechanical-switches/

PCB

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg
Er zijn verschillende printplaten beschikbaar met diverse functies. Sommige printplaten ondersteunen een arrowcluster, anderen ondersteunen underglow LEDs. De bekendste 60% toetsenbord printplaat is de GH60, hier zijn echter veel (klonen) van, deze hebben dezelfde processor (Atmel) en firmware.

Na het aanschaffen van je PCB ben je misschien niet tevreden met de standaard layout, je kunt er dan voor kiezen om je toetsenbord te flashen, voor de GH60 en veel duplicaten kan dat met de TKG-toolkit. Zelf heb ik geen ervaring met het flashen hiervan, maar ik ben wel een handleiding tegengekomen waar dit zeer uitgebreid wordt besproken. Deze kun je hier vinden: https://mechboards.co.uk/flash-guide-forgh60-or-kc60-pcb/

Enkele voorbeelden van 60% printplaten zijn de ok60, yd60, xd60, kc60 en kc60se naast de gh60.

PCB mounted of Plate mounted

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg
Indien je een toetsenbord gaat bouwen en onderdelen gaat bestellen zul je er snel achterkomen dat switches PCB gemonteerd (5 pin) of plaat gemonteerd (3 pin) kunnen zijn, dit geldt zo ook voor de stablizers. Je kunt 5-pin-switches ook plaat gemonteerd gebruiken, indien ze niet passen kun je de twee extra pootjes wegknippen, je kunt dus beter altijd 5-pin-switches bestellen.

In principe zal PCB gemonteerd voor de meeste gebruikers voldoen, dit is goedkoper en ook stevig. Wanneer je echter veel gaat reizen met je toetsenbord kun je er wel is ergens mee tegenaan stoten. Een positioneringsplaat zorgt dan dat de kracht verdeeld wordt over alle switches en niet zal afbreken van het PCB. Een nadeel van een plaatgemonteerd toetsenbord zijn de stabilizers en switches, deze kun je namelijk niet vervangen zonder alles los te solderen, inclusief je LEDs.
Het is daarom bij een plaat gemonteerde bouw nog belangrijker om zeker te weten dat alles functioneert voor het solderen, dit kun je controleren door met een pincet de juiste aansluitingen kort te sluiten. Een handige toepassing om dit te controleren is Keyboardtester.com, deze start je in de browser op. Je zal dan een geluidje horen wanneer je toets geregistreert wordt en het bijbehorende teken zal verschijnen in een tekstvak.
LEDs

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

Met LEDs kun je het zo gek maken als je wilt, zolang je PCB het maar ondersteund. Voor je mechanische toetsenbord moet je 3mm LEDs gebruiken.

Je kunt een apart kleurtje geven aan alle cijfertoetsen, of alle toetsen die een belangrijke alternatieve functie hebben via FN.

Inspiratie nodig?
https://www.google.nl/sea...d&source=lnms&tbm=isch&sa

Keycaps

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

Qua keycaps zijn er heel veel opties, je kunt metalen toetsen plaatsen, of toetsen met game iconen erop. De belangrijkste verschillen liggen bij de plastic keycaps, deze kunnen gemaakt zijn van PBT of ABS materiaal. ABS keycaps zullen na een x aantal aanslagen gaan glimmen, terwijl dit bij PBT keycaps niet het geval is. Vaak zijn PBT keycaps wel een stuk duurder, of zijn ze niet doorschijnend m.b.t. LEDs. Er zijn keycap sets van 8 euro, of je krijgt slechts 4 toetsen voor 20 euro, ook hierbij kun je het zo gek (en duur) maken als je wilt.

Bouwen

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg

Ik heb zelf geprobeerd het toetsenbord redelijk goedkoop te houden, maar wel te beschikken over alle belangrijke kenmerken zoals LED ondersteuning en LED doorschijnende keycaps. Het bouwen van het toetsenbord is eigenlijk prima gegaan, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Even snel je toetsenbord bouwen zit er helaas niet bij.

Onderdelenlijst

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

M.b.t. het PCB was het redelijk eenvoudig, ik wilde Poker layout, LED ondersteuning en zo goedkoop mogelijk. Met dit in gedachten ben ik uitgekomen bij de KC60se printplaat. Ik heb daarnaast een grote hoeveelheid LEDs gekocht (blauw, wit, oranje, rood en groen). Ik heb gekozen voor Gateron Brown switches in combinatie met keycap rings om het geluid te dempen. De stablizers mochten PCB gemonteerd zijn, want dat was goedkoper. Ik had ook een positioneringsplaat aangeschaft en een behuizing, ik heb echter de behuizing zelf gemaakt en de positioneringsplaat weggelaten wegens teveel gedoe.I.v.m. misverstanden over sponsoring zet ik de linkjes er hier niet bij. Mocht je graag de bestellinks willen weten kun je mij een privé berichtje sturen via Tweakers.Maken van de behuizing

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

Omdat de plastic toetsenbord case toch wat saai was in vergelijking met de rest van het toetsenbord besloot ik een behuizing van hout te maken, dit heb ik gedaan m.h.v. een cnc frees. Ik heb een kort filmpje gemaakt van de frees, deze kun je hier bekijken.


Ik ben vergeten foto's of video's te maken van het schuren en boren, dit proces kan ik dus helaas niet laten zien.

Onderdelen plaatsen en solderen

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

Tijdens het plaatsen van de onderdelen heb ik besloten geen positioneringsplaat te gebruiken. Soms kunnen switches op diverse plaatsen voor één toets (paar mm meer naar links of naar rechts), omdat ik zo nu en dan een switch verkeerd plaatste moest ik alles weer los halen om de switch los te kunnen halen. Dit werkt gewoon niet lekker en achteraf gezien is zo'n positioneringsplaat in mijn ogen niet nodig, dat bedrag kun je beter ergens anders insteken.

Indien je PCB gemonteerde stablizers hebt moet je hiermee beginnen. Let op, de spatiebalk stablizer plaats je andersom in vergelijking met de rest.In principe kun je nu je switches gaan plaatsen en solderen, mocht je wel een positioneringsplaat besteld hebben kun je deze vastzetten door in iedere hoek een switch te plaatsen door de positioneringsplaat in het PCB. Daarna kun je één voor één de switches in het PCB klikken.
Voor de LEDs kun je ook hotswap voetjes gebruiken (dan moet je wel elke switch uit elkaar halen en deze ertussen zetten), dan kun je iedere LED direct verwisselen zonder te solderen, erg handig als je snel je RGB verlichting zat bent.

Keycaps plaatsen

https://i.imgur.com/jRerGOS.jpg

Je kunt beter eerst je printplaat in de behuizing schroeven voordat je de keycaps erop zet, mogelijk vergeet je anders de schroeven aan het eind en kun je de keycaps waar schroeven onder zitten weer los gaan halen (dit kun je het beste met twee theelepels aan elke kant doen, de kans dat je iets beschadigt is dan wat kleiner).
Problemen

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg

Mijn bouw was niet helemaal zonder haken en ogen. Één keer kwam ik erachter dat de s-toets niet functioneerde (niet opgevallen tijdens Keyboardtester blijkbaar), toen was ik vergeten deze toets te solderen. De =+ toets funtioneerde ook niet, maar daar zat geen diode naast de switch, deze heb ik er vermoedelijk afgeknipt tijdens het inkorten van de LED lampjes. Dit heb ik opgelost door de diode weg te pakken bij een knop die ik niet gebruikte.Bij het plaatsen van keycaps op de stablizers moet je met een pennetje de stablizer omhoog houden (anders komt de switch te hoog en werkt de stablizer niet), ook dit kan lastig worden met een positioneringsplaat aangezien deze altijd in de weg zit.

Eindresultaat

https://i.imgur.com/oq4BSkm.jpg

Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat en het toetenbord voelt, ondanks dat ik geen positioneringsplaat gebruikt heb, hardstikke stevig aan. Ook typen de Gateron brown switches prima. Er is eigenlijk niets wat ik achteraf anders gedaan zou hebben en volgens mij kun je voor €67 (positioneringsplaat was €13) nog steeds geen compleet mechanisch toetsenbord kant en klaar kopen (met LEDs, veel functies, goede switches, etc).
Om een plaatje op volledig scherm te bekijken, doe rechtermuisknop --> view image.
Voor tips, taalfouten, vragen of opmerkingen kun je gerust een reactie achterlaten.

Volgende: Bouw ook je eigen Nixie klok! 04-'19 Bouw ook je eigen Nixie klok!
Volgende: Deel 2: Het maken van een mini Arcade console 06-'18 Deel 2: Het maken van een mini Arcade console

Reacties


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 4 augustus 2018 15:04

op zich wel mooi, maar die behuizingen vind ik maar niks,

Als je zoiets doet snap ik eerlijk gezegd niet waarom je het niet 'in' je bureau integreerd dat maakt het dan wel onverplaatsbaar maar wel een stuk mooier.
Ook mis ik mijn vertrouwde numpad

Door Tweakers user jetspiking, zaterdag 4 augustus 2018 17:41

Van de kleur moet je houden, maar het hout kun je natuurlijk zelf kopen en bepalen wat je wilt. Dat is het leuke van je eigen toetsenbord bouwen.

Numpad kun je regelen met Fn keys. Of anders een PCB kopen om een numpad mee te bouwen, dat bestaat allemaal.

Dat is het leuke van zelfbouw, je kunt het laten voldoen aan jouw wensen

Door Tweakers user Foritain, zondag 5 augustus 2018 09:32

Leuk gedaan, leuke blog :D

Grof idee van hoeveel tijd je hieraan kwijt was?

Door Tweakers user jetspiking, zondag 5 augustus 2018 09:47

Foritain schreef op zondag 5 augustus 2018 @ 09:32:
Leuk gedaan, leuke blog :D

Grof idee van hoeveel tijd je hieraan kwijt was?
In totaal heeft het solderen een uurtje gekost, de houten behuizing duurde het langst, dat was bijna een hele dag. Verder moet je ook nog bedenken hoe je de LEDs wilt en welke onderdelen je moet hebben, maar als je weet hoe je het wilt gaat het vrij vlot.

In totaal ben ik aan het echte bouwwerk van het toetsenbord (excl. behuizing) maximaal 2 uur bezig geweest.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 5 augustus 2018 11:00

Waar bestel je die keys? En al helemaal voor die prijs?
Reden waarom ik dat vraag:
Heb laatst een zoektocht gehouden omdat de F toets van mijn Cherry MX kapot was, maar kwam niet verder dan een setje gaming keys voor 25 euro.
Ik zal dus wel de verkeerde zoektermen gebruikt hebben ;(

Door Tweakers user jetspiking, zondag 5 augustus 2018 13:55

Pietervs schreef op zondag 5 augustus 2018 @ 11:00:
Waar bestel je die keys? En al helemaal voor die prijs?
Reden waarom ik dat vraag:
Heb laatst een zoektocht gehouden omdat de F toets van mijn Cherry MX kapot was, maar kwam niet verder dan een setje gaming keys voor 25 euro.
Ik zal dus wel de verkeerde zoektermen gebruikt hebben ;(
Ik heb je een privé berichtje op Tweakers gestuurd met alle bestellinkjes.

Door Tweakers user SKiLLa, zondag 5 augustus 2018 19:25

ik zie geen cursor-toetsen; dat lijkt me toch wel een echt gemis ?
Verder valt de prijs me echt mee en is max 2 uur werk op de houten behuizing na ook erg netjes hoor !

Door Tweakers user jetspiking, zondag 5 augustus 2018 20:33

SKiLLa schreef op zondag 5 augustus 2018 @ 19:25:
ik zie geen cursor-toetsen; dat lijkt me toch wel een echt gemis ?
Verder valt de prijs me echt mee en is max 2 uur werk op de houten behuizing na ook erg netjes hoor !
Via Fn heb ik via ASDW een arrowcluster, eigenlijk helemaal compleet qua toetsen dus.

Door Tweakers user mDieli, maandag 6 augustus 2018 10:17

Ziet er erg leuk uit en het idee staat me zeker aan om zelf ook eens te maken. Je hebt PM in ieder geval ;)

Door Tweakers user jetspiking, maandag 6 augustus 2018 11:24

mDieli schreef op maandag 6 augustus 2018 @ 10:17:
Ziet er erg leuk uit en het idee staat me zeker aan om zelf ook eens te maken. Je hebt PM in ieder geval ;)
Ik heb je een reactie gestuurd met de onderdelen linkjes

Door Tweakers user prupke15, maandag 6 augustus 2018 14:33

Het resultaat is erg netjes! Ik ben benieuwd hoelang je plank (letterlijk) meegaat!

Over je laatste stukje: "en volgens mij kun je voor €67 (positioneringsplaat was €13) nog steeds geen compleet mechanisch toetsenbord kant en klaar kopen (met LEDs, veel functies, goede switches, etc). " moet ik je helaas toch ongelijk geven. Ik gebruik sinds een paar jaar het volgende ramplankje:

https://www.gearbest.com/keyboards/pp_298472.html

kostte toen in de sale 35$ maar dat terzijde.

Veel plezier van je nieuwe plank!

Door Tweakers user jetspiking, maandag 6 augustus 2018 16:49

prupke15 schreef op maandag 6 augustus 2018 @ 14:33:
Het resultaat is erg netjes! Ik ben benieuwd hoelang je plank (letterlijk) meegaat!

Over je laatste stukje: "en volgens mij kun je voor €67 (positioneringsplaat was €13) nog steeds geen compleet mechanisch toetsenbord kant en klaar kopen (met LEDs, veel functies, goede switches, etc). " moet ik je helaas toch ongelijk geven. Ik gebruik sinds een paar jaar het volgende ramplankje:

https://www.gearbest.com/keyboards/pp_298472.html

kostte toen in de sale 35$ maar dat terzijde.

Veel plezier van je nieuwe plank!
In dat geval heb je wel geluk gehad met invoerrechten, want die moet je er normaalgesproken ook bij tellen.

Ik ben m.b.t. die verklaring eigenlijk alleen uitgegaan van de toetsenborden van bekende fabrikanten die in Nederland aanwezig zijn, zoals Razer, Logitech, etc

Ik denk dat de plank wel even mee zal gaan, alle onderdelen voelen kwalitatief perfect aan. En het is natuurlijk erg makkelijk om een kapotte switch / led lampje te vervangen.

Door Tweakers user AmarthX, woensdag 8 augustus 2018 11:43

Leuke blog!

Dit zet mij er toe aan om toch ook eens zelf een keyboard te gaan bouwen.
Zou je mij misschien ook de linkjes kunnen sturen?

Door Tweakers user jetspiking, woensdag 8 augustus 2018 15:09

AmarthX schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 11:43:
Leuke blog!

Dit zet mij er toe aan om toch ook eens zelf een keyboard te gaan bouwen.
Zou je mij misschien ook de linkjes kunnen sturen?
Leuk om te horen!

Ik heb ze ge-pm't naar je.

Door Tweakers user codebeat, woensdag 8 augustus 2018 18:29

Kwam laatst deze site tegen:
http://www.keyboard-layout-editor.com/

Best grappig, dan kun je meteen zien hoe het eruit komt te zien.

Door Tweakers user jetspiking, vrijdag 10 augustus 2018 21:31

codebeat schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 18:29:
Kwam laatst deze site tegen:
http://www.keyboard-layout-editor.com/

Best grappig, dan kun je meteen zien hoe het eruit komt te zien.
Dat is inderdaad een handige tool. Ik ga het linkje in het blog zetten.

Door Tweakers user gas0line, zondag 19 juli 2020 18:33

Waar haal je die led's? Heb o.a. ook paar nodig voor reparatie van mijn Magicforce82.

En bedoel je met keyboardseat de behuizing? Ben wel benieuwd naar je bestellijstje dan want dat is echt goedkoop toetsenbordje dan. Switches heb ik genoeg liggen namelijk.

Door Tweakers user jetspiking, zondag 19 juli 2020 19:38

gas0line schreef op zondag 19 juli 2020 @ 18:33:
Waar haal je die led's? Heb o.a. ook paar nodig voor reparatie van mijn Magicforce82.

En bedoel je met keyboardseat de behuizing? Ben wel benieuwd naar je bestellijstje dan want dat is echt goedkoop toetsenbordje dan. Switches heb ik genoeg liggen namelijk.
Ik doe je even een privé berichtje.

Door Tweakers user Faabmul, zondag 13 september 2020 17:56

Hoi, ik had een vraagje, waar kan je alles kopen?(ben net nieuw op tweakers dus ik weet niet hoe ik je een berichtje kan sturen 😄)

Door Tweakers user jetspiking, zondag 13 september 2020 21:03

Faabmul schreef op zondag 13 september 2020 @ 17:56:
Hoi, ik had een vraagje, waar kan je alles kopen?(ben net nieuw op tweakers dus ik weet niet hoe ik je een berichtje kan sturen 😄)
Ik ga je de linkjes sturen

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.