Deel 2: Het maken van een mini Arcade console

Door jetspiking op vrijdag 22 juni 2018 17:00 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.283

Inleiding

https://i.imgur.com/bYfntMY.jpg
Weet je nog niet waar dit over gaat? Bekijk dan:
Jetspikings weblog: Deel 1: Het maken van een mini Arcade console

De onderdelen lijst in de vorige post is geüpdate, hier staan geen links bij i.v.m. misverstanden over sponsors (en ik doe niet aan gratis reclame). Daarom zal ik uitsluitend de links naar je mailen om de onderdelen aan te schaffen als je mij een berichtje stuurt via Tweakers.net (mailtje naar mijn mail mag ook).

Omdat ik vandaag een deel van mijn onderdelen heb ontvangen post ik snel na mijn vorige post deel 2 waarbij we de bedrading gaan aansluiten.

Zoals benoemd in het vorige deel hebben wij een schermpje dat werkt op 12V aangesloten op het lichtnet met een grote adapter, dat moet natuurlijk netter en bij voorkeur via dezelfde kabel die de stroomvoorziening bij de Pi regelt. De Raspberry Pi werkt echter op 5V, direct paralel (de spanning is dan gelijk in een schakeling) aansluiten gaat dus niet. Hiervoor is dus een zogenaamde stepup converter nodig. Dit printplaatje converteert 5V naar 12V d.m.v. een spoel en een paar weerstanden. Ook is een USB kabel (bij voorkeur een kabel zonder dataoverdracht) nodig die doorgeknipt mag worden en zijn er breadboard jumpers nodig.

Het maken van de stroomvoorziening voor de Pi en het LCD schermpje

https://i.imgur.com/bYfntMY.jpg
De bedoeling is dat je een USB kabel koopt (zorg voor een ronde kabel zonder data-overdracht ondersuening i.v.m. minder kabeltjes), deze knip je na aankoop door en strip je aan beide kanten zodat je twee rode en twee zwarte kabeltjes overhoud. Deze vertin je en soldeer je weer aan elkaar. Hierna soldeer je aan de twee grond aansluitingen op de stepup converter twee draadjes (ik heb hiervoor twee zwarte kabeltjes gebruikt), vervolgens sluit je op Vin (spanning in) en Vo (Spanning uit) tevens twee draadjes aan op de stepup converter (bij mij rood).

Als het goed is kwam bij je PAL schermpje een kabeltje zoals op de foto te zien is, met een zwarte en rode draad. De zwarte draad sluit je aan op de ground, de rode draad kun je verbinden met Vo (je wilt namelijk 5V omzetten naar 12V, omdat het schermpje 12V moet ontvangen sluit je deze aan op de spanning na het omzetten).
Indien je hier klaar mee bent kun je de Vin op de converter (rode draad) paralel schakelen met de USB kabel (dan krijg je drie rode draden bij elkaar. Opeenvolgend sluit je de ground (gnd, zwart) op de converter tevens bij elkaar aan.

In principe ben je nu klaar, zorg alleen dat de ground (zwarte bundel) nooit direct in contact kan komen met de spanning (rode bundel), dit kun je gemakkelijk doen met elektriciteitstape.

Alles wordt nu aangestuurd door een powerbank, zonder extra adapters of kabels.Afsluiting en vervolg

https://i.imgur.com/bYfntMY.jpg
Ik moet nu een tijdje wachten op de onderdelen waarmee ik de controllers kan aansluiten, want analoog blijkt niet op de Pi te kunnen, er is dus een analog -> digital converter aangeschaft voor de joysticks. De bedoeling is om dit volgende keer te gaan maken. Wanneer dit af is en alles blijkt te werken zal ik ook een klein stukje tekst wijden aan het netjes wegwerken van alle kabels en het eventueel inkorten hiervan.

Mocht je niet weten hoe je het ventilatortje aansluit kun je dit stukje lezen. Dit is een kwestie van de pinout opzoeken van jouw Raspberry Pi (let ook op je editie, aangeduid met rev 1/2/3/etc!) , vervolgens zet je de header van het ventilatortje over de 5V en de ground pin heen. Mochten deze niet naast elkaar zitten kun je een male - female breadboard jumper gebruiken om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Dit zorgt er tevens voor dat de Pi wat makkelijker weg te werken is, je hebt dan immers meer ruimte beschikbaar.

De reacties zijn open, voor vragen / opmerkingen kun je dus gewoon een reactie achterlaten. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd, mocht je dit fijner vinden.

Volgende: Bouw ook je eigen 60% toetsenbord! 08-'18 Bouw ook je eigen 60% toetsenbord!
Volgende: Deel 1: Het maken van een mini Arcade console 06-'18 Deel 1: Het maken van een mini Arcade console

Reacties


Door Tweakers user Foritain, vrijdag 22 juni 2018 21:13

Harstikke leuk man :D


Door Tweakers user TheNephilim, dinsdag 10 juli 2018 13:22

Nice! ^^ Ziet er strak uit, zeker op dit formaat.

Ooit wil ik nog eens een (grote) arcadekast thuis hebben :o

Door Tweakers user jetspiking, dinsdag 10 juli 2018 13:34

TheNephilim schreef op dinsdag 10 juli 2018 @ 13:22:
Nice! ^^ Ziet er strak uit, zeker op dit formaat.

Ooit wil ik nog eens een (grote) arcadekast thuis hebben :o
Ik heb zelf toevallig ook een grote gemaakt (althans, tafeltopmodel, maar wel met flinke monitor erin) voor mijn profielwerkstuk op havo. Geen Tweakblogje over geschreven, maar ik heb wel een foto'tje ervan voor je.

[img=600,350]https://i.imgur.com/JooizGx.jpg[/img]

Disclaimer: Game er trouwens niet op i.v.m. ROM rechten en bezit uitsluitend ROMS van games die ik zelf bezit. De rechten voor het Quake logo gaan naar Quake etcetera en het logo is aangepast door mij. Indien iemand problemen heeft met deze foto haal ik hem direct offline na een pm'tje op mijn Tweakers account.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.